Nieuws

INTOS bouwpartner voor kunstwerk ‘Space’ van Studio Roosegaarde

INTOS bouwpartner voor kunstwerk ‘Space’ van Studio Roosegaarde

In opdracht van Heijmans en Studio Roosegaarde heeft INTOS de omlijsting van het 90 meter lange kunstwerk ‘Space’ op het station Eindhoven gerealiseerd. Het permanente kunstwerk biedt een ervaring van licht en ruimte door netwerken van licht op de aarde inzichtelijk te maken. Het is vanaf vorige week vrij te bezoeken!

Nachtkaart van de aardespace_website_1.jpg

Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is door Gemeente Eindhoven, ProRail en NS  gevraagd om een interactief lichtkunstwerk te maken in de gerestaureerde reizigerstunnel van treinstation Eindhoven. Roosegaarde raakte gefascineerd door nachtkaarten van de aarde, waarop lichtbronnen de aanwezigheid van mensen zichtbaar maken. Voor het kunstwerk is de wereldbol als een appel geschild, waardoor een lange strip ontstaat. Deze uitslag van de aarde is transparant gemaakt en op de tegenpool gelegd, waarmee een kloppend maar abstract beeld ontstaat van onze aarde. Het kunstwerk bestaat uit lenticulaire panelen en verlichting, waardoor extra ruimtelijkheid wordt ervaren. Daan Roosegaarde: “Licht is communicatie, onze taal. Lopend langs het kunstwerk ervaar je een nieuwe dimensie van licht, zoals een astronaut het ziet in een baan om de aarde.”

Rol INTOS

Na de succesvolle samenwerking met Studio Roosegaarde voor het kunstwerk met de wolkenwand 'Beyond' op Schiphol, vervulde INTOS voor 'Space' de rol van bouwpartner en eindengineer van de omlijsting van het kunstwerk. INTOS heeft het ontwerp van Studio Roosegaarde tot in de technische details verder uitgewerkt. Daarin is rekening gehouden met weersinvloeden, dilatatie (uitzetting van de betonnen wanden) en onderhoudsmogelijkheden. Bijzonder aan dit project is dat INTOS bij de volledige kunstwerkontwikkeling betrokken was.

Het resultaat space_website_2.jpg

Jan-Willem Spanjaart, manager Business Development en nauw betrokken bij 'Space': “Het is gaaf om te zien dat het kunstwerk door de slanke detaillering goed tot zijn recht komt.”

‘Space’ bevindt zich in de oude passage van station Eindhoven en is een onderdeel van de stationsverbouwing. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van ProRail en Gemeente Eindhoven in samenwerking met Heijmans en Arcadis.

terug